dilluns, 18 de maig del 2015

L'Administració local no beneficia l'organització de la Festa Major de La Creu Alta

Els organitzadors denunciem massa burocràcia i animem a altres entitats a fer el mateix.

De nou s'acosta la Festa Major de La Creu Alta. Com sempre, coincidint amb el cap de setmana de la segona pasqua i, enguany, coincidint també amb les eleccions municipals.

Una Festa Major és un moment de trobada al carrer, d'intercanvi, d'implicació i estima pel barri i per la ciutat, un espai on sorgeixen grans i petites coses i on tothom, un moment o altra, s'hi pot sentir identificat. Organitzar una Festa Major popular partint dels recursos humans, econòmics i materials dels que disposem les diverses entitats implicades mai és fàcil. Sobretot tenint en compte que partim del voluntariat i de la col·laboració desinteressada de persones, comerços i col·lectius. 

Però si organitzar quasi cent actes en tres dies ja sembla tot una proesa, més ho és quan l'Administració no només no hi posa facilitats sinó que, massa sovint, hi posa traves. Ens trobem amb una burocratització exagerada, amb lleis i permisos que escanyen cada cop més l'associacionisme i amb uns processos sempre lents i poc operatius. Podem posar d'exemples l'obligatorietat del certificat elèctric per tenir accés al corrent per qualsevol acte per petit que sigui o la ja massa coneguda llei fiscal que obliga a les associacions a assumir unes obligacions que, en molts casos, són inassolibles. 

Aquest any, a La Creu Alta, ens estem trobant, a menys d’una setmana per a l'inici de la Festa, amb massa problemes amb l'Ajuntament. A corre-cuita se'ns demanen una sèrie de dades i permisos per poder fer una fira, se'ns exigeix una nova ubicació de l'escenari dins la plaça, no se'ns confirmen espais ni serveis sol·licitats, ni sembla que hi hagi interès per garantir la seguretat i el bon funcionament dels actes de la Festa Major, per exemple, negant-nos tanques o havent de perseguir a alguns responsables de seguretat per poder mantenir una reunió.

Amb tot això, cal tenir en compte que des de fa setmanes la Comissió Organitzadora de Festa Major va fer les sol·licituds pertinents dins del calendari establert per iniciativa pròpia, encara que en cap moment ningú de l'Ajuntament va demanar amb prou temps prudent tal documentació, tot i saber les dates de la Festa.

És per això que, des de la Coordinadora Jove de La Creu Alta «Llamps i Trons», l'Associació de Veïns de La Creu Alta i la Comissió de Festes del barri hem pres la decisió de tirar endavant la nostra Festa malgrat tot, garantint la qualitat dels actes programats i la seguretat en els més massius com els concerts nocturns i d’altres.

Amb aquest comunicat volem denunciar l’excés de traves per a l'organització popular d'esdeveniments socials com una Festa Major o per qualsevol acte cultural a Sabadell. Instem a les autoritats locals a plantejar-se un model de ciutat que faciliti l'accés a la cultura donant suport real a les entitats, col·lectius o organitzacions veïnals que són, en definitiva, l'essència de la ciutat. Des d'aquí volem animar a tothom que es trobi en situacions similars que facin pública la seva indignació i, si cal, poder organitzar-nos per donar-hi resposta.

Coordinadora Jove de La Creu Alta «Llamps i Trons», l'Associació de Veïns de La Creu Alta i  Comissió de Festa Major de La Creu Alta.